Затопило квартиру? Як осушити квартиру після потопу

  Затоплена квартира - це завжди несподівана і неприємна НП, від якої не застрахований ніхто. Що робити в першу чергу, якщо Вашу квартиру затопило? Джерелами потопу можуть бути прорив трубопроводу, системи опалення або несправна арматура (крани і змішувачі) у ванній або на кухні.

 

  Радимо в першу чергу здійснити наступні кроки:

  • знеструмте квартиру (або навіть під'їзд), тим самим убезпечите всіх мешканців квартири від ураження електрострумом або від короткого замикання проводки;
  • для усунення джерела надходження води при протіканні зверху терміново зв'яжіться з сусідами;
  • якщо воду прорвало у вас в квартирі, викличте аварійну бригаду або, якщо знаєте як, перекрийте воду в квартирі, стояку самостійно;
  • після цього, якщо винуватцями протікання є сусіди або ЖЕК, виділіть декілька хвилин і зафіксуйте на відео або фото свідоцтва завданих збитків через затоплення;
  • в будь-якому випадку, швидко збирайте воду підручними засобами, намагайтеся винести меблі або килимові покриття, щоб мінімізувати намокання і пошкодження предметів та оздоблення водою.

   Шляхом перемовин з сусідами вирішуйте питання відшкодування збитків або викликайте представників ЖЕКу, складайте Акт і подавайте позовні заяви про компенсацію за завдані збитки.

 

   Після збору води на доступних поверхнях приступаємо до основного висушування вологи, що проникла в перекриття, стелю, стіни, покриття підлоги, килими і меблі. Як сушити квартиру після потопу? Зупинимося на конкретних етапах боротьби з вологою, яка проникла в стельові покриття, перекриття між поверхами, а також в стіни і покриття підлоги.

 

ЯК ПРОСУШИТИ СТЕЛЮ ПІСЛЯ ЗАТОПЛЕННЯ

   Якщо вода просочилася від сусідів зверху, це означає вода пройшла через всі шари перекриття, оздоблювальний шар штукатурки і фарби на стелі. Щоб висушити стелю, раніше тривалий час провітрювали приміщення або прогрівали його нагрівальними приладами, електронагрівачами, щоб випаровування води з шарів перекриття відбулося швидше.

  Тепер для цих цілей економніше та ефективніше працюють осушувачі повітря. Вони швидше і рівномірніше просушують повітря в кімнаті, поступово, без руйнування і розтріскування покриттів, витягають вологу з усіх шарів будівельних конструкцій по всій площі кімнати. Не потрібно відкривати вікна або оплачувати великі рахунки за електрику.

  Як довго або скільки сохне стеля після затоплення? Залежно від масштабу затоплення на просушку може піти при природній сушці свіжим повітрям до декількох тижнів. Якщо використовувати осушувач повітря - до декількох днів, з поступовим зниженням необхідного рівня вологості повітря в закритому осушуваному приміщенні. Осушувач ефективно знижує рівень вологості і попереджає розвиток цвілі та грибка, що найбільш важливо для здоров'я мешканців квартири.

 

ЯК ШВИДКО ПРОСУШИТИ СТІНИ

  Потоп в квартирі часто призводить до пошкодження покриттів стін та їх оздоблення у кімнатах. Як боротися з наслідками?

  Вода, що тече по стінах, залишає брудні мокрі підтікання та розводи, відшаровуються шпалери і руйнується штукатурка. Пофарбовані стіни покриваються плямами і відшаровуються. Відновлення стін починають з просушування і видалення вологи зі стінових покриттів та штукатурки.

  Різні покриття стін і штукатурка, при природній сушці провітрюванням при температурах від 20°C і вологості повітря на рівні 70%, за добу висихають на глибину шару до 1-2 мм.

  Найбільш економічно та ефективно із загальним осушенням кімнати може впоратися осушувач повітря, здатний видаляти на добу до 20-40 л конденсату. Сушка шарів будівельної конструкції стін на всю глибину контролюється осушувачем, спочатку в безперервному інтенсивному режимі осушення, а пізніше - до досягнення нормального рівня вологості повітря в 45-55% RH. Волога видаляється рівномірно і ефективно з усього обсягу приміщення - зі стін, стелі та підлоги, що особливо важливо, коли при затопленні пошкоджуються як стіни, так і підлога зі стелею. Так висушують і меблі, електроприлади та предмети інтер'єру.

  Після висушування стін потрібно продезінфікувати поверхні і перефарбувати стіни або переклеїти шпалери. Швидше висушити стіни після відновлення покриттів і ремонту також допоможе осушувач повітря.

ВИСУШУЄМО ДЕРЕВ'ЯНУ ПІДЛОГУ І ЛІНОЛЕУМ

  Потоп у квартирі - це, частіше за все, залита водою підлога. Ділянки пошкодженого водою і здутого паркету, дерев'яної підлоги або ламінату зазвичай розбирають. Після цього, в залежності від часу перебування у воді або ступеня намокання, паркет або плити ламінату поступово і рівномірно висушують або замінюють на нові. Бетонну стяжку або іншу основу ретельно просушують і дезінфікують. У природних умовах на сушку знятого паркету може піти до двох і більше тижнів, якщо сушити його при кімнатній температурі. Краще процес сушіння дерев'яних покриттів проходить при температурах вище 15-20°C.

 

  У закритому приміщенні, без необхідності провітрювання, паркет або ламінат допоможе висушити осушувач повітря. Це буде в кілька разів швидше і економніше за енерговитратами, а також без втрат тепла будівлі.

 

  Якщо паркет змок лише трохи, і не потребує повторного укладання, висушити його можна дбайливо і поступово за кілька днів, застосовуючи осушувач повітря. Осушувач, працюючи в автоматичному режимі, підтримує рівень вологості в приміщенні на рівні нормативних 45 - 55%, а надлишки вологи з висихаючого паркету і щілин під ним видаляються, не допускаючи появу цвілі і грибка. Процес сушки стін та підлоги осушувачем з контролем рівня вологості останнім буде закінчений, коли вся зайва волога з повітря приміщення буде видалена і рівень вологи не перевищуватиме норму. 

 

  Якщо затопило квартиру, як висушити лінолеум? Лінолеум має різну за структурою підкладку, і для того, щоб прибрати вологу, що просочилася під лінолеум, необхідно зняти лінолеум і сушити його в перевернутому стані. Основу під лінолеумом, як і його підкладку, перед повторним укладанням обов'язково чистять, дезінфікують антигрибковими препаратами і просушують, щоб запобігти розвитку цвілі або грибка. Осушувач повітря істотно прискорить і скоротить час на сушку лінолеуму.

 

ВІДНОВЛЕННЯ ПРОВОДКИ ПІСЛЯ ПОТОПА

callback-form  Проводка, як і електроінсталяційна арматура (розетки, вимикачі, димери, датчики і т. д.) зазвичай монтуються приховано в стінах, стелі або в структурі підлоги. При намоканні стін або підлоги та проникненні вологи до електроконтактів виникає загроза коротких замикань і витікання струму, що небезпечно для здоров'я людей. Висушити квартиру після потопу, просушити стіни і стелю з прихованою проводкою досить складно, це займає більш ніж один тиждень при природному провітрюванні.

 

  Поступово і ефективно, без пошкодження покриттів, із зайвою вологою впораються осушувачі повітря. Контроль рівня вологості вбудованим гігростатом допоможе визначити момент досягнення потрібного рівня вологості повітря, безпечного для проводки і мешканців квартири.

 

 

  Перевірку електромережі квартири і підключення квартири до електроживлення після затоплення краще довірити кваліфікованим електрикам.

 

ЧИМ ПРОСУШИТИ КВАРТИРУ

  Що робити і як сушити кімнати, якщо залило квартиру, вирішує власник, виходячи зі ступеня завданої шкоди і характеру пошкоджень водою.

 

  Розрізняють 4 основні способи, як висушити квартиру після потопу:

  1. Природне провітрювання допоможе усунути вологу з кімнат, якщо злегка протекла стеля. Але ви не зможете відкривати кватирку або вікно в холодну пору року, особливо якщо за вікном йде дощ або сніг. Серйозні наслідки затоплень не прибрати провітрюванням навіть за кілька місяців. Це прямий шлях до розвитку грибка і цвілі, псування оздоблення і покриття підлоги.
  2. Тепловентилятори допоможуть нагріти повітря в кімнаті і посилять циркуляцію повітряних мас і забезпечать перехід вологи з глибинних шарів конструкцій стін або стелі до поверхневих. Але, щоб видалити надмірну вологу з повітря кімнат, потрібно відкрити вікна або включити витяжну вентиляцію, замінюючи внутрішнє повітря припливним зовнішнім. У разі вологої або холодної погоди - цей спосіб неефективний.
  3. Теплові гармати направляють гаряче повітря потоком, що може призвести до розтріскування і пересушування поверхневих шарів оздоблювальних покриттів. Аналогічно сушці тепловентиляторами, необхідний повітрообмін. Якщо зовні входить вологе і холодне повітря, від такого осушення квартири немає ніякої користі.
  4. Осушувачі повітря побутові або мобільні можуть працювати в закритому приміщенні в безперервному режимі з видаленням вологи з повітря і її відведенням в дренаж або зі збором конденсату в ємність. За рахунок компресорної технології осушення проходить в кілька разів дешевше і швидше, ніж при електронагріванні повітря гарматами або електронагрівачами.

ПРИКЛАДИ ОСУШУВАЧІВ ПОВІТРЯ

  Приклад безвідмовного побутового осушувача Тротек - модель Trotec TTK 40 E, перевірена продуктивна модель (14л/добу.) Для приміщень до 25 м.кв.

 

  Осушувачі повітря можуть ефективно і поступово видаляти вологу з глибинних шарів стінових та стельових конструкцій, максимально зберігаючи структуру та оздоблення. Ніяких втрат тепла з кімнат, немає потреби в провітрюванні, весь конденсат збирається в бак або відводиться в каналізацію.

   TTK 40 E

  Осушувач повітря конденсаційного типу показує відмінну продуктивність вологовидалення в закритих приміщеннях. Ще більшою продуктивністю роботи на осушення відрізняється безшумна новинка Trotec TTK 69 E - до 20 л конденсату за 24 години роботи. Великий вбудований бак на 4 літри при компактних розмірах осушувача, а також мінімальне енергоспоживання виводять цю модель в лідери продажів.

 

 TTK 69 E     

  Адсорбційні побутові осушувачі можуть працювати продуктивно навіть в прохолодних умовах, від +10 ... +15 градусів, з незмінною ефективністю. Вони також незамінні для інших побутових застосувань - для сушки пральні, квартири після ремонту, гаража, дачі або підвалу. Приклад такого перевіреного безвідмовного помічника для будинку: Trotec TTR 55 E.

    TTR 55 E 

  Сучасним помічником з високою продуктивністю осушення і суперобробкою осушеного повітря HEPA-фільтром є інноваційна модель Trotec TTK 110 HEPA. Він видаляє до 99,7% всіх шкідливих мікробів, спор цвілевих грибків, алергенів та інших забруднювачів з повітря, розрахований на осушення цілої квартири до 120 м.кв. і може видаляти до 40 літрів конденсату на добу.

  TTK 110 HEPA

  Якщо сусіди затопили ванну, або навіть після прибирання зберігається вогкість, допоможе непомітний і тихий побутовий осушувач з елементом Пельтьє Trotec TTP 10 E. Він оснащений баком на 2 літри, видаляє за добу до 750 мл вологи і здатний попередити розвиток цвілі та грибка в невеликих приміщеннях до 10 м кв.

 TTP 10 E

ВИСНОВКИ

   Якщо вам залили квартиру і необхідна екстрена допомога з видалення наслідків затоплення, найкращим рішенням буде осушувач повітря. Зібрати воду з підлоги - тільки частина завдання, головне - витягти усю вологу, яка проникла в поверхні і предмети побуту. Крім того, всі предмети, одяг і меблі, які зазнали впливу вогкості та вологи, необхідно обробити, провести знезараження поверхонь та швидко висушити, щоб попередити розвиток цвілі і грибка.

 

   Кращим і економічно вигідним рішенням для боротьби з надмірною вологістю та цвіллю є побутовий осушувач повітря. Він допоможе не тільки швидко, за кілька днів, висушити квартиру, але і категорично не допустить розвиток цвілі і шкідливих грибків, збереже оздоблення і здоров'я мешканців квартири. Це корисне придбання для підтримки оптимального для здоров'я рівня вологості, осушення будь-якої кімнати квартири, дачі, гаража або підвалу, для сушки білизни, закритого домашнього басейну або сауни.

 

   Для того, щоб швидко підібрати потрібну Вам за потужністю модель або взяти осушувач для осушення квартири в оренду, телефонуйте нашим менеджерам по телефону 044 229 51 18. Наші експерти по осушенню оперативно допоможуть Вам і запропонують оптимальне та доступне за ціною рішення.

{{brief}}

Наверх