Меню

Застосування осушувачів повітря Тротек при вирощуванні равликів

Применение осушителя воздуха в улиточном бизнесе

  Щорічно кількість невеликих приватних ферм або великих спеціалізованих господарств з розведення равликів в Україні збільшується. Сприяє вирощуванню равликового стада як помірний клімат з достатньою кількістю сонячних та похмурих днів,  так і попит на якісний та при цьому цілком бюджетний український продукт закордоном.

  Крім зовнішніх природних факторів, для підтримки потрібних, найбільш сприятливих для життя і розмноження равликів умов, на всіх етапах - від кладки яєць і виведення молодняку до утримання на відкритих або закритих майданчиках, при підготовці до зимівлі, зберіганні під час сплячки, а також при зберіганні та переробці готової продукції, важливо контролювати і підтримувати потрібні температури та вологісні умови. Важливу роль в технологіях геліцекультури (розведенні равликів) поряд з іншим обладнанням грають осушувачі повітря

На чому заснований бізнес по вирощуванню равликів

  Прибутковість даного виду бізнесу заснована на тому, що кожен равлик в весняний сезон відкладає до 40-60 яєць, з яких виходить до 40-50 молюсків. Вони за 5-6 місяців або за рік, в залежності від виду равликів, досягають товарного розміру. Виходить, що від кожного равлика з діаметром раковини до 45-50 мм і вагою до 25 грам виростає потомство із загальною товарною вагою до 1 кг. Тобто до кінця циклу від яйця до дорослої особини равлика кількість виробленого делікатесного продукту збільшується в 1000: 25 = 40 разів. При дотриманні технології це дуже прибутковий бізнес.

Основи технології та типи бізнесу на равликах

  Спеціалізація господарств та равликового бізнесу в Україні поступово вдосконалюється і проходить кілька етапів за складністю технологій.

  Перші успіхи були досягнуті, коли в Польщі або Прибалтиці купувалося стадо молодняка і за теплий сезон дорощувалося до товарного вигляду. Після цього готових до переробки або заморожування равликів продавали посередникам в Європі для заморозки або переробки. Для цієї технології підходять равлики, які швидко виростають до потрібного розміру в один сезон (весна - осінь). Для їх вирощування досить мати відкритий майданчик або просто обладнану теплицю. Так вирощують равликів видів Helix Aspersa Maxima.

Годівля равликів при їх вирощуванні  Пізніше стали з'являтися господарства, які вирощували равликів, що впадають в сплячку в холодний період і доростають до товарного вигляду на наступну весну. Це більш організовані господарства, що вимагають великих інвестицій для вирощування равликів.

   Знадобляться і бокси для відкладання яєць, маткові приміщення для виведення молодого потомства, загони для молодняка та холодні склади для закритого зберігання равликів в зимовий час, а також відкриті майданчики для вирощування равликів влітку. Причому при підготовці до сплячки і протягом усього холодного періоду потрібно дотримуватися строго обмежених температурно-вологісних умов, інакше равлики можуть не перенести зимівлю - тоді втрати неминучі. Равлики Helix aspersa Müller, які цінуються більше за інших через смакові якості, можуть відкладати до 80-120 яєць, але період зростання від ікри до дорослої особини - до 1,5-2 років. Саме таких равликів вирощують на більш ніж 80% ферм в Європі.

   Найбільш розвиненими спеціалізованими господарствами є найбільш рентабельні сучасні підприємства цілорічного циклу, в яких на основі тепличних закритих умов паралельно проводяться як розведення молодняка, так і вирощування равликового стада до товарної кондиції в умовах з контрольованим мікрокліматом. Такі перші підприємства з'явилися і в Україні, вони не тільки безпосередньо постачають равликів до замовників в Європі, але і поставляють молодняк на вирощування багатьом українським фермерам. Як окремий вид бізнесу розвивається і гастрономічний туризм - тури на равликові ферми з частуванням вишуканими стравами, приготованими з равликів.

  Ще один вид равликового бізнесу - продаж готової ікри (або яєць равликів) або коконів з яйцями після спарювання равликів маточного стада для подальшого вирощування молодняка.

  Оскільки в Європі і в усьому світі великим попитом користуються равлики в замороженому та переробленому вигляді, бізнес цілорічного закритого утримання (від підготовки равликів до спаровування до зберігання і переробки готової продукції) - найбільш прибутковий, а кількість виробничих ферм повного циклу стає все більшим.

  Равлики продаються за ціною від 1,5 € до 3,5 ... 15 € за кілограм залежно від виду і ступеня переробки.

В чому секрети успішного бізнесу на равликів

  Равлики дуже чутливі до умов навколишнього середовища. Вони погано переносять як спеку, так і холод. 

Микроклимат для выращивания улиток

  Найкращими природними температурно-вологісними умовами для вирощування равликів на відкритих майданчиках є:

  • вологість повітря в межах 75-95%;
  • температура повітря для розмноження 20-23°C;
  • температура повітря для розвитку і швидкого зростання до 27°C;
  • оптимальний рівень вологості ґрунту - показник до 80%.

  Існують обмеження по площі для ефективного вирощування молодняку - до 40-50 особин на 1м2 відкритого майданчику або загорожі в теплиці.

    При високих температурах - вище 27°C і при дуже сухому повітрі зростання равликів загальмовується, вони засинають. При перезволоженому повітрі виникає загроза захворювань, розвитку цвілі та гнилі. Простий виноградний (бургундський) равлик Helix pomatia в природі виростає до потрібного розміру протягом 1,5 - 3 років, на що значно впливають коливання природних умов.

    При знижених температурах - нижче 12 градусів організм равликів, які не можуть регулювати свою температуру, включає захисний механізм. Процеси життєдіяльності сповільнюються і при температурі 7°C равлик закривається захисною кришечкою та впадає в сплячку. У природі молюски зариваються в землю на глибину 10-20 см і так зимують, поки температура повітря та землі не досягне потрібного рівня.

  Крім того, для ефективного зростання равликів необхідна підтримка потрібної концентрації кальцію і магнію в ґрунті, де вони розвиваються.
 
  При тепличному утриманні равликів запорукою успішного вирощування равликів без втрат і для отримання кращої товарної кондиції молюсків є дотримання температурно-вологісних умов:

  • на стадії відкладання яєць, в маткових приміщеннях;
  • в період виведення потомства, в боксах-інкубаторах (до 75-80%), щоб запобігти розвитку бактерій і цвілі;
  • під час вигулу підростаючих малюків на відкритому майданчику або в закритих теплицях, коли перезволоження ґрунту шкідливе для равликів;
  • в період підготовки равликів до сплячки - сушіння протягом тижня при температурах близько 6°C;
  • при відборі товарних особин і підготовці маточного стада та товарної продукції до зберігання;
  • при зберіганні равликів, що заснули, на холодному складі під час зимівлі (4-6 міс.);
  • для створення навесні необхідних умов при виведенні маточного стада зі сплячки.

callback-form

  Для утримання і зростання равликів потрібні комфортні умови з температурою близько 23°C. Крім цього підтримуються необхідні умови освітленості, періодичного зволоження, затінення і необхідного повітрообміну.

  Поряд з системами вентиляції, системами нагріву, зволоження та охолодження повітря, невід'ємним обладнанням для дотримання потрібних для росту равликів умов мікроклімату, є осушувачі повітря.

Осушувачі повітря для різних технологій розведення равликів

  Залежно від робочих температур і стадій вирощування равликів будуть необхідні конденсаційні або адсорбційні моделі. Особливо корисні вони для ферм з півторарічним і цілорічним циклом вирощування равликів.
 
    Конденсаційний осушувач повітря підійде для контролю вологості до потрібного рівня в теплий період і в закритих приміщеннях:

  • навесні в боксах і маткових приміщеннях, де спаровуються та відкладають ікру равлики;
  • в інкубаторах, де після трьох тижнів виводяться малюки;
  • в закритих загонах, де до півроку вирощуються молоді равлики, - там необхідне прибирання, зволоження і строгий контроль вологості, перезволоження шкідливо для молодих равликів;
  • в закритих теплицях з повним контролем мікроклімату, де цілий рік містяться підростаючі равлики.

  З конденсаційних осушувачів повітря для роботи на равликовій фермі підійдуть Trotec TTK 170 ЕСО (для приміщень об'ємом до 230 м3) і Trotec TTK 650 S (для приміщень до 1470 м3).

 

  Адсорбційні моделі, які працюють при -15 - + 35°C, особливо потрібні для:

  • тривалого і поступового висушування равликів перед відправкою на продаж;
  • в період підготовки відібраного маточного стада для зимової сплячки;
  • для запобігання розвитку цвілі і грибка на складах для кормів;
  • при зимовому зберіганні равликів на стелажах або в ящиках в приміщеннях холодних сховищ (з температурою від -3°C і вище).

  До адсорбційних моделей відносять осушувачі Trotec TTR 200 та Trotec TTR 500 D. Обидві моделі розраховані для роботи в приміщеннях об'ємом до 120 м3.

  Контроль рівня вологості істотно знижує втрати та псування молюсків. Підтримка необхідного рівня вологості, як і температури, гарантує збереження маточного стада до весни в найкращому стані. Підтримка рівня вологості в сховищах або складах, де зберігається на стелажах або в штабелях, в сітках і ящиках товарна продукція, поряд з контролем температури повітря, також необхідна.

Висновки

  Бізнес по вирощуванню равликів вимагає знання безлічі технології, професійних знань та наполегливості для вирощування равликів як в природних умовах, так і в змішаних господарствах з теплицями і відкритими майданчиками.

  Найбільш прибуткові комплекси з цілорічним вирощуванням равликів, з повним контролем мікроклімату на всіх технологічних етапах. Для зниження втрат продукції і створення найбільш комфортних умов для життя та зростання равликів в складі іншого кліматичного обладнання потрібні й осушувачі повітря.

  Осушувачі повітря німецького бренду Trotec - надійні та економні в плані витрат агрегати для професійного застосування в равликову бізнесі. Автоматично контролюючи потрібний рівень вологості, вони не тільки скорочують втрати продукції, але і підтримують здорові та безпечні умови для зростання і зберігання равликів, збереження кормів і мінеральних добавок.

{{brief}}

Наверх