Застосування осушувачів повітря Тротек при вирощуванні равликів

Попит на равликів, як унікальний харчовий продукт, в світі постійно високий. І в Україні, яка знаходиться в тому ж кліматичному поясі, що і Франція, вирощування равликів все частіше стає прибутковим бізнесом. Є постійний попит на продукцію і є ринок збуту. Тому, хоча равликові ферми в основному поки що виробляють равликів на внутрішній ринок України, прагнення розширити збут і пошук шляхів до кінцевого споживача в Європі та інших країнах знаходять своє рішення.

Експорт готової продукції для переробки в країни Прибалтики і безпосередньо споживачам на ринок Європи в останні роки виріс в десятки разів. Виробники равликів об'єднуються, обмінюються досвідом і долають всі труднощі для експорту українських равликів в Європу.

Зараз українська продукція вже може бути сертифікована: наші ветеринарні сертифікати з якості продукції узгоджені і відповідають європейським вимогам, що відкриває шлях для прямого експорту українських равликів в Європу.

Равликовий бізнес - справа непроста. Залежно від виду равликів і технології їх вирощування розрізняються вимоги до мікроклімату і умов утримання молюсків.

Якість продукції готової для транспортування, час вирощування до необхідного розміру, ефективність розмноження і умови для сприятливого росту, а також якість при зимовому зберіганні залежать від дотримання температурно-вологісних параметрів повітря, від якості обладнання ОВіК. В умовах регульованого мікроклімату прибутковість равликової ферми зростає в кілька разів.

Скорочення витрат на точну підтримку температурно-вологісних параметрів при закритому вирощуванні равликів забезпечують осушувачі повітря.

Привабливість та труднощі равликового бізнесу

Види равликів і технології їх вирощування істотно розрізняються. Потрібно чимало часу, щоб освоїти тонкощі відтворення равликів в комерційних масштабах та забезпечити прибутковість равликового бізнесу. Знайомство із зарубіжним досвідом та урахування вітчизняних особливостей ведення бізнесу допомагає найбільш вигідному обороту капіталів.

До основних напрямків равликового бізнесу відносяться:

промислове вирощування равликів та збут їх прямим споживачам;

отримання та продаж коконів, вирощування молодняка для реалізації або продаж дорослого репродуктивного поголів'я для розведення на фермах;

переробка равликів і виробництво кулінарних напівфабрикатів, соусів, паст та іншої продукції в бари і ресторани України;

розвиток туризму на равликових фермах, організація презентацій та екскурсій, популяризація бізнесу і проведення курсів для початківців по розведенні равликів;

 створення і продаж косметичної продукції на основі слизу равликів. 

Наведемо кілька фактів з реальних бізнес-даних 2019 року по витратах (від Асоціації «Равлиководи України ProSnail») з утримання стада равликів при сезонному вирощуванні:

  • закупівля навесні малька (равликів, що вже вилупилися) на 1500 Євро,
  • отримання після вирощування в кінці сезону близько 3 тонн готових до продажу равликів;
  • при ціні закупівлі для переробки в Україні по 2,2 євро за кг отримуємо 3000 х 2,2 = 6600 Євро.

Прибуток великих господарств, розрахованих на цілорічний цикл догляду і вирощування равликів та постачання продукції на внутрішній ринок або за кордон, а також на надання супутніх цьому бізнесу послуг, набагато вищий.

Види равликів та умови їх розведення

Найбільш популярними для комерційного розведення є «великі сірі» равлики Helix aspersa Maxima, які інтенсивно ростуть (за сезон весна-осінь) і пристосовані для розведення на відкритих фермах. Їх вигідніше продавати через швидкий оборот капіталу, більшу вагу і відмінні смакові якості. Вони великі, з раковиною до 37-47 мм і вагою 16-25 г, та відкладають до 80 - 250 яєць.

В Європі на більшості ферм розводять равликів Helix aspersa Müller, що відрізняються неперевершеними смаковими якостями. Вони коштують дорожче і цінуються серед гурманів більше. Розміри їх раковини в товарному вигляді 27 - 37 мм з вагою до 15 г, час на вирощування 5-6 місяців. Відкладають такі равлики в сезон - 50 - 150 яєць.

У природі широко поширені, а також розводяться у штучних умовах, виноградні равлики Helix pomatia. Діаметр раковини - до 30-50 мм. Вони підростають до дорослого стану набагато довше - за 1,5 -2 роки.

Равлики Maxima і Müller при продажу цінуються дорожче в 3-4 рази, ніж Helix pomatia, як і споживчі властивості у них набагато кращі.

Розмноження та вирощування равликів

Розмножуючись і посилено харчуючись, кожен равлик здатен вивести до 50 - 100 штук потомства, тобто за сезон, наприклад, з равлика середньої ваги в 20 г при оптимальних умовах утримання отримується 20 х 50 = 1000 г равликів товарного вигляду.

Спочатку відсаджують репродуктивних равликів на спаровування і відкладання яєць, створюючи для них сприятливі умови. А після вилуплення з яєць (ікри) малька, малюки-равлики підростають в приміщеннях з контрольованим мікрокліматом, в кюветах. Після цього підрослих равликів переміщують в теплиці з регульованим зволоженням і осушенням повітря, де вони зростають до певного розміру.

Потім равликів переводять на відкриті майданчики або закриті вигони, де вони ростуть до осені. Майданчики можуть бути обладнані поливом, щоб підтримувалася вологість в грунті.

Для годування - встановлюють піддони, на які насипають корм. Крім цього молоді равлики із задоволенням їдять зелень.

На відгодівельних майданчиках равлики розвиваються до потрібного розміру і утримуються до осені, а при похолоданні впадають в сплячку.

Які секрети та основні переваги бізнесу на равликах

Вирощування равликів - це перш за все тонка технологія, якої необхідно суворо дотримуватися, особливо в умовах промислового виробництва равликів.

Равлики активні, розмножуються і добре харчуються, тільки якщо є для цього сприятливі умови, тобто у весняний період, коли стадо репродуктивних равликів готується для відкладання яєць в боксах, в період дозрівання ікри, появи мальків і їх вирощування в кюветах, утримання в підліткових теплицях - потрібно чітко дотримуватися норм температури та вологості повітря, а також чергування денних і нічних режимів мікроклімату.

Під час відгодівлі на майданчиках на відкритому повітрі все залежить від зовнішніх погодних умов і кількості сонячних погожих днів.

При переході на зимовий період сплячки і зберігання репродуктивних равликів в закритому холодному сховищі також потрібна підтримка розрахункових умов по повітрообміну, діапазону температур і рівня вологості.

Равлики не виносять високих або низьких температур, в таких умовах вони впадають в сплячку. Точно також їм шкідливі надмірна вологість або пересушене повітря.

Оптимальними умовами для різних періодів  життя равликів рахуються наступні: 

  • в період розмноження - температура повітря має бути 20-23 ° C, вологість в кюветах інкубатора - до 75-80%, не допускається розвиток цвілі;
  • для активного зростання потрібні умови з температурами повітря до 27 ° C і рівнем вологості в діапазоні 75-95%.
  • в період осіннього висушування і зимового зберігання температурні параметри повітряного середовища не повинні перевищувати 6 ° C, а концентрація вологи в повітрі повинна бути до 60%.

Грунт в теплиці, де вирощується молодняк, повинен бути вологми, але не перезволоженим. Оптимально вологість грунту не повинна перевищувати 80%. Інакше розвивається цвіль і гниль, що тягне за собою захворювання і втрати в равликову стаді.

У равликів немає температурної регуляції, при низькій вологості, в жарку суху погоду вони втрачають активність і впадають в сплячку.

Також негативно равлики реагують і на низьку температуру. При похолоданні, восени нижче 12 ° C, життєві процеси у них сповільнюються і равлики вже при 7 ° C засипають. У природних умовах равлики закриваються і ховаються від холоду в землі на глибину до 20-30 см.

Таким чином, в кожен період життя равликів потрібно контроль температурно-вологісних умов і створення сприятливих умов для зростання молюсків.

Уникнути втрат і зменшити витрати на вентиляцію, кондиціонування та опалення допоможуть осушувачі повітря.

5 переваг осушувача повітря в процесі вирощування равликів

Чим корисні осушувачі повітря в технології вирощування равликів?

  1. Вони допоможуть точно контролювати параметри повітряного середовища в період підготовки репродуктивних особин та відкладання яєць.
  2. Протягом періоду виведення мальків з ікри і під час вирощування їх в кюветах.
  3. Під час утримання молодняку ​​равликів в закритих теплицях - загонах з регульованим мікрокліматом.  Цвіль розвивається при вологості вище 75-80%, а осушувач повітря, попереджаючи розвиток цвілі, зберігає як доросле покоління равликів, так і його потомство в найкращих умовах.
  4. Після збору равликів товарної якості восени їх висушують до потрібної кондиції - в умовах 60% RH. Для цієї мети для контролю рівня вологості відмінно підійде потужний конденсаційний осушувач стаціонарного або мобільного типів.
  5. Після цього, перед транспортуванням споживачеві або перед продажем, а також при зимовому утриманні сплячих равликів репродуктивного стада, равликів переміщують в холодні сховища. Контрольовані вологість і температура - запорука високої якості продукції та скорочення втрат. Крім цього знижується навантаження на систему вентиляції і кондиціонування (ОВіК).

При зберіганні равликів взимку осушувачі продовжують термін роботи холодильних машин, усувають загрозу обмерзання і знижують навантаження на компресор.

Додатково: осушувачі конденсаційного типу допоможуть проконтролювати умови мікроклімату в період, коли маточне стадо навесні виводиться зі стану сплячки і готується до спаровування. Такі моделі осушувачів подають сухе повітря в приміщення злегка підігрітим, що знижує витрати на опалення.

За допомогою осушувача Ви також зможете вберегти від псування і збитків готову косметичну продукцію або напівфабрикати з равликів в камерах холодного зберігання.

Осушувачі повітря для равликових ферм

Конденсаційні осушувачі Trotec

TROTEC TTK 171 ECO — мобільний автоматичний осушувач, що прибирає за добу до 50 л конденсату, підійде для приміщень, обсяг яких до 230 м3. Здатний працювати в умовах від 5 ° C, має великий бак для конденсату в 6,6 л.

 

TROTEC DH 15 — настінна модель меншої продуктивності (22л / 24години) для умов від 0 до +40 ° C, або зручний переносний і мобільний осушувач Trotec DH 25 S з потужністю осушення (40л / 24г) і температурним діапазоном +1 до +38 ° C, що підходить для неопалюваних приміщень. TROTEC пропонує і більш потужні моделі, мобільні або стаціонарні, що підбираються для конкретного проекту.

Адсорбційні осушувачі Trotec 

Для умов холодного зберігання застосовуються адсорбційні осушувачі, які можуть встановлюватися поза камерами холодного зберігання, приєднуватися за допомогою повітропроводів і працювати на осушення при низьких температурах.

Компактний Trotec TTR 250 з продуктивністю 26,4 л конденсату за добу забезпечує регульовані витрати осушенного повітря від 130 до 300 м3 на годину і здатний працювати при температурах від -20 ° C! Є успішний досвід використання таких осушувачів на равликових фермах.

Висновки

Успішний равликовий бізнес в Україні залежить не тільки від кількості вкладених коштів, а й від гнучкості та контрольованості технологічних процесів, а також від створення сприятливих для росту і розвитку равликів умов. Для равликів необхідні тепло і вологе повітря.

Не дати розвинутися цвілі у зволоженій теплиці, зберегти потомство в інкубаторі, правильно перезимувати і зберегти маточне стадо, підтримати чистоту повітря і вберегти обладнання та конструкції від корозії і конденсату, а також зберегти корми при зберіганні допоможуть осушувачі повітря. Це енергоефективні та економні в роботі агрегати, що дозволяють знизити точку роси і усунути загрозу розвитку грибка і псування готової продукції.

Знайти оптимальне по продуктивності і економне в експлуатації технічне рішення для Вашої равликової ферми допоможуть наші фахівці, ми допоможемо захистити ваш бізнес від втрат.

{{brief}}

Наверх