Осушувачі Тротек на виробництві заморожених овочів, фруктів та ягід

Застосування осушувача повітря при заморожуванні

  Експорт заморожених фруктів та овочів з України за друге півріччя 2018 року, у порівнянні з аналогічними показниками за 2017 рік, зріс більш ніж на 30%. Причин багато: вести здоровий спосіб життя стає модно, багато хто більше не консервує «на зиму», нестача часу в працюючого населення на приготвуання і т.д.

  Ми розповімо, як на підприємстві з заморожування овочів та фруктів можна заробити відсотків на 30-40 більше та зменшивши відсоток зіпсованих продуктів. Якщо вам це цікаво, тоді є сенс продовжити читати цю статтю.

Переваги зберігання овочів та фруктів в замороженому вигляді

  Декілька переваг зберігання овочів та фруктів в замороженому розфасованому вигляді:

  • зберігаються всі вітаміни і поживні речовини, особливо необхідні в зимовий та весняний період за умови дотримання термінів зберігання;
  • зручно користуватися при приготуванні страв вже розфасованими порційними та нарізаними на потрібні шматочки продуктами;
  • економиться час на підготовку, більше вільного часу залишається для спілкування і відпочинку;
  • скорочуються втрати продукції при зборі врожаю;
  • менше часу йде на переробку зібраного врожаю;
  • немає відходів при зберіганні, немає загрози усушки, псування та пліснявіння плодів і овочів (при дотриманні умов зберігання).

  При виробництві заморожених продуктів дуже важливо дотримуватися технології підготовки продукції до заморожування і безпосередньо процесу заморозки фруктів та овочів. При цьому важливу роль має те, за яких температурно-вологісних умов здійснюються всі етапи переробки плодоовочевої продукції. Залежно від способу заморозки в холодильних камерах заморожена продукція може зберігатися від півроку до двох років.

  Найчастіше для тривалого зберігання заморожуванню піддають: картоплю, кукурудзу, броколі, горох, гарбуз, капусту, моркву, шпинат, цибулю, перець, зелень (петрушку або кріп), дрібні томати, гарбуз, а також груші, персики, яблука, полуницю, вишню, лохину, чорницю, малину, смородину, ожину, абрикоси, персики та інші фрукти і ягоди.

Процес підготовки продукції до заморожування

Підготовчі етапи перед промисловим заморожуванням плодоовочевої продукції - запорука випуску якісної продукції. До них відносяться:

Заморозка овочів

  • поставка стиглих ягід, овочів, плодів у найкоротші терміни на переробку;
  • оцінка зовнішнього вигляду, відсіювання пошкоджених і незрілих плодів або ягід;
  • очищення від сміття, скла або металевих домішок;
  • калібрування ягід, плодів або овочів під потрібний товарний розмір;
  • промивка та/або бланшування плодів або овочів згідно з технологією;
  • звільнення від листя, стручків, кінчиків, хвостиків, кісточок або серцевини;
  • після промивання продукція просушується;
  • після цього великі плоди та овочі нарізаються або подрібнюються до потрібного розміру.

  Після цього готові до заморожування овочі або плоди подаються в морозильні камери або тунелі для інтенсивної (шокової) заморозки.

Етапи заморозки овочів та фруктів

Шокове заморожування овочів    Шкаф для замораживания овощей и фруктов

  Шокова заморозка - швидке охолодження фруктів або овочів при дуже низькій температурі, наприклад, при -30°C ... -40°C. При такому заморожуванні зберігається до 75-90% вітамінів, мінералів та корисних речовин, а також колір і смак плодів або ягід. Далі продукція в замороженому вигляді зберігається при температурі -18°C.

  Найчастіше використовуються технології повітряного охолодження та повітряного заморожування в морозильних камерах з природною конвекцією повітря, або в тунельних і гравітаційно-конвеєрних морозильних камерах з швидким потоком повітря при температурі -35-50°С.

  Час процесу заморозки - від 3 хвилин до години, в залежності від температури та виду продукту заморозки.

  Ефективні флюїдизаційні скороморозильні камери використовують для інтенсивного заморожування великих обсягів окремих дрібноштучних плодів або ягід, або подрібнених плодово-овочевих сумішей, сумішей для овочевих рагу. Так заморожують полуницю, чорницю, смородину, журавлину, сливи, абрикоси, персики, окремо овочі, або суміші з моркви, кабачків, квасолі, буряків, зеленого горошку, солодкого перцю, капусти, а також картоплю фрі. Завдяки потужному повітряному потоку зберігається крихкість продуктів, що зручно при розфасовці. Такі агрегати працюють при температурі -40 ... -45°С, вони дуже швидко і з високою якістю заморожують продукти, працюють із мінімальним усиханням.

  Застосовують ще й інші технології, наприклад, спіральні морозильні агрегати.

  Заморозку можуть виробляти з продукцією розсипом в 1-2 шари або вже в контейнерах.

  Після цього проводиться розфасовка заморожених продуктів по герметичним пакетам або контейнерам, за індивідуальними для кожного продукту технологіями упаковки.

  Розфасований товар після шокової заморозки зважують, упаковують в ящики, наносять етикетки, маркування та іншу потрібну інформацію.

  Окремі технології існують для заморозки фруктових соків.

  Після цього продукція відвантажується і надходить на низькотемпературних складів тривалого зберігання або на склади супермаркетів.

Навіщо потрібен осушувач повітря на виробництві заморожених овочів і фруктів?

  Осушувачі повітря в процесах переробки та заморожування овочів, ягід і фруктів будуть особливо корисні, якщо:

  • Осушитель воздуха для заморозки овощей и фруктовнеобхідний жорсткий контроль над рівнем відносної вологості та точкою роси (умовами утворення конденсату) при зміні технології виробництва;
  • потрібно запобігти обмерзанню стін або обладнання;
  • коли є проблеми конденсації вологи між різними температурними зонами при транспортуванні продукції (зона навантаження і зона холодильної камери);
  • виникають проблеми з гігієною і є загроза втрати якості продукції при очищенні, мийці та попередньому осушенні та транспортуванні на етапі підготовки продукції;
  • псується упаковка і тара, є погіршення якості при зберіганні продукції;
  • часто вмикається автовіддтавання і компресори холодильних машин працюють з перевантаженням;
  • виникає корозія металевих частин обладнання та пошкодження будівлі складу або цеху;
  • потрібні термінові економні рішення по контролю вологості без змін в системах вентиляції, опалення та кондиціонування.

  Осушувачі повітря - «чарівна паличка» для ідеального мікроклімату та точного контролю рівня вологості, вони допоможуть створити умови для максимального збереження підготовлюваної та готової продукції, а також поліпшать гігієнічні умови на виробництві.

  При виробництві продуктів в секціях глибокої заморозки, навіть в разі добре обладнаних повітряних шлюзів, не можна повністю уникнути попадання вологого повітря в зони сухого повітря. Через переважаючі там мінусові температури, волога спочатку осідає у вигляді конденсату на стінах, стелі, підлозі, продукції та обладнанні, а потім замерзає. Проблеми, викликані цим обмерзанням, численні та різноманітні. Лід, іній і туман в охолоджувальній виробничій інфраструктурі призводять до високовартісних аварій та збоїв аж до виробничих втрат. Додаткова установка промислових осушувачів повітря запобігає обмерзанню шляхом осушення повітря.

Моделі осушувачів, які ідеально підійдуть для даних технологій

 Серія адсорбційних осушувачів повітря німецького бренду TROTEC: TTR 200, TTR 300, TTR 400, TTR 400 D, TTR 500 D, TTR 800, TTR 1400, дозволяє вибрати потрібну по продуктивності осушення модель в залежності від розмірів складу, морозильної камери або цеху.

callback-form

  Такі осушувачі легко встановлюються в потрібному місці та швидко окупаються: зменшуються виробничі втрати, створюються ідеальні умови для збереження товарної продукції, усувається туман, загроза обмерзання підлоги та ризик травматизації працівників. Відповідні для застосування в холодильних камерах і тунелях адсорбційні осушувачі на відміну від конденсаційних моделей забезпечують надійне осушення навіть при низьких температурах.

  Мобільне або стаціонарне виконання осушувачів повітря, спеціальні виконання з нержавіючої сталі - серія TTR від Тротек - кращі промислові осушувачі для технологій заморозки та зберігання заморожених продуктів та овочів. 

  Осушувачі серії TTR - це те, що потрібно використовувати в холодильних камерах і морозильних тунелях. Залежно від необхідної продуктивності, Trotec Group пропонує як мобільні, так і стаціонарні осушувачі повітря. Мобільні пристрої TTR також доступні у вигляді виконань з нержавіючої сталі для вимогливих до гігієни технологій у виробництві продуктів харчування.

  Всі промислові осушувачі серії TTR оснащені надійними сорбційними роторами з силікагелем, а також зносостійким корпусом з механічно високоміцним покриттям.

  Технологічне та регенераційне повітря направляються по-різному в залежності від конструкції: на основі принципів TTR Trisorp Mono, TTR Trisorp Dual або TTR Bisorp Mono.

Замороження овочів та фруктів в домашніх умовах

  Підготовка свіжих плодів та овочів для заморозки в домашніх умовах повторює ті ж операції, що і при промисловому заморожуванні продукції. Необхідно якомога ретельніше відібрати цілі і найбільш стиглі плоди або ягоди, вимити їх, впорядкувати, почистити та нарізати на потрібні шматочки. Можна провести бланшування парою для кращого збереження кольору і вітамінів, а не обдавати при митті гарячою водою.

  Після цього нарізані або підготовлені під потрібний розмір фрукти та овочі підсушують, після чого розфасовують в пакети по 200-500 г для заморозки. Бажано якомога сильніше випустити залишки повітря з упаковки і герметично її закрити. Потім можна протягом доби охолодити упаковані продукти в холодильнику при температурі близько 4 ... 5°С або нижче перед приміщенням в морозильну камеру.

  Головна вимога: заморозку ведуть швидко - при -18°С, а розморожувати заморожені овочі або фрукти перед вживанням або переробкою рекомендується поступово. 

Висновки

 Сучасні осушувачі повітря в харчовій промисловості, в технологіях промислової переробки і заморозки плодів та овочів - це обладнання «must have», особливо необхідне для непередбачуваних ситуацій в техпроцесі. Таке обладнання поліпшить необхідні умови мікроклімату, допоможе уникнути обмерзання, скоротить технологічні втрати продукції і буде сприяти найкращій якості та створенню оптимальних умов зберігання продуктів.

{{brief}}

Наверх