Експорт заморожених фруктів та овочів з України за друге півріччя 2018 року, у порівнянні з аналогічними показниками за 2017 рік, зріс більш ніж на 30%. Причин багато: вести здоровий спосіб життя стає модно, багато хто більше не консервує «на зиму», нестача часу в працюючого населення на приготвуання і т.д.
Ми розповімо, як на підприємстві з заморожування овочів та фруктів можна заробити відсотків на 30-40 більше та зменшивши відсоток зіпсованих продуктів. Якщо вам це цікаво, тоді є сенс продовжити читати цю статтю.
Декілька переваг зберігання овочів та фруктів в замороженому розфасованому вигляді:
При виробництві заморожених продуктів дуже важливо дотримуватися технології підготовки продукції до заморожування і безпосередньо процесу заморозки фруктів та овочів. При цьому важливу роль має те, за яких температурно-вологісних умов здійснюються всі етапи переробки плодоовочевої продукції. Залежно від способу заморозки в холодильних камерах заморожена продукція може зберігатися від півроку до двох років.
Найчастіше для тривалого зберігання заморожуванню піддають: картоплю, кукурудзу, броколі, горох, гарбуз, капусту, моркву, шпинат, цибулю, перець, зелень (петрушку або кріп), дрібні томати, гарбуз, а також груші, персики, яблука, полуницю, вишню, лохину, чорницю, малину, смородину, ожину, абрикоси, персики та інші фрукти і ягоди.
Підготовчі етапи перед промисловим заморожуванням плодоовочевої продукції - запорука випуску якісної продукції. До них відносяться:
Після цього готові до заморожування овочі або плоди подаються в морозильні камери або тунелі для інтенсивної (шокової) заморозки.
Шокова заморозка - швидке охолодження фруктів або овочів при дуже низькій температурі, наприклад, при -30°C ... -40°C. При такому заморожуванні зберігається до 75-90% вітамінів, мінералів та корисних речовин, а також колір і смак плодів або ягід. Далі продукція в замороженому вигляді зберігається при температурі -18°C.
Найчастіше використовуються технології повітряного охолодження та повітряного заморожування в морозильних камерах з природною конвекцією повітря, або в тунельних і гравітаційно-конвеєрних морозильних камерах з швидким потоком повітря при температурі -35-50°С.
Час процесу заморозки - від 3 хвилин до години, в залежності від температури та виду продукту заморозки.
Ефективні флюїдизаційні скороморозильні камери використовують для інтенсивного заморожування великих обсягів окремих дрібноштучних плодів або ягід, або подрібнених плодово-овочевих сумішей, сумішей для овочевих рагу. Так заморожують полуницю, чорницю, смородину, журавлину, сливи, абрикоси, персики, окремо овочі, або суміші з моркви, кабачків, квасолі, буряків, зеленого горошку, солодкого перцю, капусти, а також картоплю фрі. Завдяки потужному повітряному потоку зберігається крихкість продуктів, що зручно при розфасовці. Такі агрегати працюють при температурі -40 ... -45°С, вони дуже швидко і з високою якістю заморожують продукти, працюють із мінімальним усиханням.
Застосовують ще й інші технології, наприклад, спіральні морозильні агрегати.
Заморозку можуть виробляти з продукцією розсипом в 1-2 шари або вже в контейнерах.
Після цього проводиться розфасовка заморожених продуктів по герметичним пакетам або контейнерам, за індивідуальними для кожного продукту технологіями упаковки.
Розфасований товар після шокової заморозки зважують, упаковують в ящики, наносять етикетки, маркування та іншу потрібну інформацію.
Окремі технології існують для заморозки фруктових соків.
Після цього продукція відвантажується і надходить на низькотемпературних складів тривалого зберігання або на склади супермаркетів.
Осушувачі повітря в процесах переробки та заморожування овочів, ягід і фруктів будуть особливо корисні, якщо:
Осушувачі повітря - «чарівна паличка» для ідеального мікроклімату та точного контролю рівня вологості, вони допоможуть створити умови для максимального збереження підготовлюваної та готової продукції, а також поліпшать гігієнічні умови на виробництві.
При виробництві продуктів в секціях глибокої заморозки, навіть в разі добре обладнаних повітряних шлюзів, не можна повністю уникнути попадання вологого повітря в зони сухого повітря. Через переважаючі там мінусові температури, волога спочатку осідає у вигляді конденсату на стінах, стелі, підлозі, продукції та обладнанні, а потім замерзає. Проблеми, викликані цим обмерзанням, численні та різноманітні. Лід, іній і туман в охолоджувальній виробничій інфраструктурі призводять до високовартісних аварій та збоїв аж до виробничих втрат. Додаткова установка промислових осушувачів повітря запобігає обмерзанню шляхом осушення повітря.
Серія адсорбційних осушувачів повітря німецького бренду TROTEC: TTR 200, TTR 300, TTR 400, TTR 400 D, TTR 500 D, TTR 800, TTR 1400, дозволяє вибрати потрібну по продуктивності осушення модель в залежності від розмірів складу, морозильної камери або цеху.
callback-form
Такі осушувачі легко встановлюються в потрібному місці та швидко окупаються: зменшуються виробничі втрати, створюються ідеальні умови для збереження товарної продукції, усувається туман, загроза обмерзання підлоги та ризик травматизації працівників. Відповідні для застосування в холодильних камерах і тунелях адсорбційні осушувачі на відміну від конденсаційних моделей забезпечують надійне осушення навіть при низьких температурах.
Мобільне або стаціонарне виконання осушувачів повітря, спеціальні виконання з нержавіючої сталі - серія TTR від Тротек - кращі промислові осушувачі для технологій заморозки та зберігання заморожених продуктів та овочів.
Осушувачі серії TTR - це те, що потрібно використовувати в холодильних камерах і морозильних тунелях. Залежно від необхідної продуктивності, Trotec Group пропонує як мобільні, так і стаціонарні осушувачі повітря. Мобільні пристрої TTR також доступні у вигляді виконань з нержавіючої сталі для вимогливих до гігієни технологій у виробництві продуктів харчування.
Всі промислові осушувачі серії TTR оснащені надійними сорбційними роторами з силікагелем, а також зносостійким корпусом з механічно високоміцним покриттям.
Технологічне та регенераційне повітря направляються по-різному в залежності від конструкції: на основі принципів TTR Trisorp Mono, TTR Trisorp Dual або TTR Bisorp Mono.
Підготовка свіжих плодів та овочів для заморозки в домашніх умовах повторює ті ж операції, що і при промисловому заморожуванні продукції. Необхідно якомога ретельніше відібрати цілі і найбільш стиглі плоди або ягоди, вимити їх, впорядкувати, почистити та нарізати на потрібні шматочки. Можна провести бланшування парою для кращого збереження кольору і вітамінів, а не обдавати при митті гарячою водою.
Після цього нарізані або підготовлені під потрібний розмір фрукти та овочі підсушують, після чого розфасовують в пакети по 200-500 г для заморозки. Бажано якомога сильніше випустити залишки повітря з упаковки і герметично її закрити. Потім можна протягом доби охолодити упаковані продукти в холодильнику при температурі близько 4 ... 5°С або нижче перед приміщенням в морозильну камеру.
Головна вимога: заморозку ведуть швидко - при -18°С, а розморожувати заморожені овочі або фрукти перед вживанням або переробкою рекомендується поступово.
Сучасні осушувачі повітря в харчовій промисловості, в технологіях промислової переробки і заморозки плодів та овочів - це обладнання «must have», особливо необхідне для непередбачуваних ситуацій в техпроцесі. Таке обладнання поліпшить необхідні умови мікроклімату, допоможе уникнути обмерзання, скоротить технологічні втрати продукції і буде сприяти найкращій якості та створенню оптимальних умов зберігання продуктів.
{{brief}}