Застосування осушувачів Тrotec для сушіння та подальшого зберігання сухофруктів

Сушка овощей и фруктов с помощью осушителей Тротек

  Сьогодні сухофрукти вже не є екзотичним ласощами. Вони користуються все більшим попитом. Часто різноманітні в'ялені і висушені фрукти використовують в якості солодощів чи інгрідієнта для випічки, різноманітних мюслі і т.д. Сухофрукти поповнюють баланс вітамінів та мікроелементів, відмінно замінюючи калорійну випічку. Це - зручна і здорова альтернатива замороженим або консервованим заготовкам.

 Сухофрукти - це нарізані або поділені на шматочки фрукти, які в процесі обробки і сушки втрачають до 75-85% вологи. Така висушена продукція може довго зберігатися без втрати своїх корисних властивостей. Фрукти, овочі та ягоди, які втратили вологу, містять більше поживних речовин на одиницю маси, ніж свіжий аналог.

  У цій статті ми зробимо акцент на застосуванні осушувачів повітря як в процесі сушіння сухофруктів, так і при їх подальшому зберіганні. Ми розповімо про користь використання побутових осушувачів для сушки фруктів і овочів в домашніх умовах, а також підкажемо, як правильно організувати зберігання сухофруктів вдома.

Виробництво сухофруктів: етапи та умови

  Для приготування сухофруктів придатні: виноград, сливи, яблука, груші, полуниця, вишня, абрикоси, ожина, малина, персики, журавлина, кизил, чорниця або шипшина, а також інші види фруктів та ягід. Серед екзотичних можна готувати сухофрукти і чіпси з банана, дині, ананаса, інжиру, хурми, лимона, мандарина або кокоса.
 
  Які етапи проходить зібрана в садах і на полях продукція при виробництві сухофруктів або сушених овочів? Як висушити фрукти, ягоди або овочі і на цьому заробити? Які умови по температурі та вологості необхідно підтримувати для зберігання різних фруктів і овочів? Обговоримо деякі особливості різних технологій сушки фруктів.

Способи сушки фруктів та ягід

   При сушінні підвищення температури повітря викликає випаровування вологи з м'якоті фруктів. Низька вологість навколишнього повітря дозволяє волозі швидко переміщатися з продукту в повітря. Повітряний потік прискорює сушку, переміщаючи вологе повітря подалі від висушуваних фруктів в навколишнє середовище.

Фактори, що впливають на сушку:

  • температура;
  • вологість;
  • швидкість повітря;
  • напрямок повітряного потоку;
  • тип сушарки;
  • тип і розмір фруктів.

  Продукти можна сушити на сонці, в духовці, в різних сушильних агрегатах, в дегідраторі (сушці) для харчових продуктів, використовуючи правильну комбінацію теплих температур, низької вологості та повітряного потоку. Також існує багато різних промислових технологій виробництва сухофруктів.

Сушка продуктів поза приміщенням домівки. Сушка на сонці

Сушка на солнце  Високий рівень цукру і кислотності фруктів забезпечує безпеку для сушіння на сонці. 

  Овочі, як і м'ясо, не рекомендується сушити на сонці. Їм потрібна постійна температура і повітряний потік. Інакше не виключене гниття та псування продукції.

  • Температура повітря повинна  бути від 30°C протягом декількох днів, а вологість повітря - нижче 60%.
  • Іноді необхідно накривати щити з фруктами для захисту від комах або шкідників чи при несприятливих погодних умовах.
  • Необхідно використовувати сушарки-піддони.
  • У таких піддонах деякі види фруктів необхідно перекладати і перевертати кілька разів в день.
  • Для якісної сушки потрібні кілька сонячних днів поспіль.
  • Після сушіння фрукти піддають пастеризації (кондиціонуванням або переміщенням в духовку для вирівнювання вологи і зниження ризику розвитку цвілі) перед пакуванням.

Повітряно-тіньова сушка

  Така сушка називається тіньовою, оскільки проходить без впливу сонячних променів на вулиці під навісами, або в добре провітрюваному приміщенні. Таким способом можна сушити виноград, вишню і деякі види трав, підвішуючи або нанизуючи їх на нитки, або розкладаючи на стелажі в провітрюваному затіненому приміщенні. Процес сушіння може тривати від кількох днів до кількох тижнів, але в результаті отримуємо якісний продукт з повним збереженням вітамінів.

Сушка при кімнатній температурі в кімнаті

  Цей метод використовується головним чином для трав, шипшини і гострих перців. Їх нанизують на мотузку або зв'язують в пучки, підвішують на перекладині вгорі до повного висихання. Або ж вкладають в паперові пакети з отворами для циркуляції повітря.

Послідовність штучної сушки фруктів в побутовому дегідраторі, духовці або сушильній шафі

  • Приготовлені фрукти помити, якщо необхідно, видалити кісточку, серцевину або очистити шкірку.
  • Фрукти можна розділити навпіл або нарізати на шматочки, а деякі залишити цілими.
  • Тонкі, однорідні, очищені скибочки сушаться швидше.
  • Якщо фрукти цілі, пошкоджують шкірку, щоб прискорити сушку.
  • Сушіння проводять на піддонах, решітках або полицях, які розміщені в сушильні шафи.
  • На всіх полицях розміщують продукцію одного типу або на різних полицях різну, але з однаковими умовами сушіння.
  • Температура повітря, наприклад, для абрикос або чорносливу - близько 70°C, для яблук трохи вище - до 80°C.

Приготування сухофруктів в промислових масштабах

Сушка фруктів в духовці  Перший етап: підготовка та промивка фруктів, видалення кісточки, очищення та подрібнення на шматочки або часточки потрібного розміру. Далі в деяких технологіях проводять бланшування в спеціальних розчинах для запобігання розвитку бактерій, при цьому оболонка або шкурка фруктів розтріскується для прискорення сушіння. Після цього плоди зі щільною м'якоттю піддають обкурюванню сірчистим газом (діоксидом сірки SO2) для запобігання пошкодження комахами.

  Завдання всіх цих етапів - подовження термінів зберігання товару і надання йому більш привабливого вигляду. Але вони повинні суворо контролюватися по допустимим нормам вмісту шкідливих речовин в готовій продукції.

  Фінішним етапом вважається процес, коли розкладені на піддонах або решітках фрукти поміщають в камери. Сушка може бути організована різними способами: конвективним нагріванням з вентиляцією, інфрачервоним нагріванням, нагріванням теплом від сонячних колекторів, сушка в конденсаційних або вакуумних сушарках, в мікрохвильових сушарках та іншими способами.

   Ідеальна температура для сушки або зневоднення продуктів - близько 50 - 60 - 70°C в залежності від типу фруктів і програми сушіння. Температура в сучасних інфрачервоних сушарках, де нагрівається сам продукт, нижче, всього 40-60°С.

  Після сушіння висушена продукція остигає і надходить на фасовку та упаковку.

  Недоліком основних способів промислової сушки є використання великої кількості електроенергії або газу для роботи нагрівачів і вентиляторів. Тому зниження температури сушки, регенерація тепла та осушення повітря сприяють зменшенню енерговитрат.

Визначення готовності сухофруктів

  Сушка фруктів може займати від 6 годин для тонких або дрібних шматочків і до 10-12 годин для великих соковитих фруктів (персикові або абрикосові половинки). При сушінні втрачається до 5/6 ваги фруктів і овочів (25 кг яблук = 4 кг сухофруктів; 25 кг цибулі = 3 кг висушеного луку). У більшості фруктів повинно бути близько 20% вологості після висушування.

  Готовність та ступінь висушування для різних видів фруктів різні: яблучні кільця - рівень вологості 7%, абрикоси/курага/вишні - 18-20%, родзинки - 12-14%. 

Після сушіння фруктів ...

  • Фрукти охолоджують протягом 30-60 хвилин до пакування.
  • Не можна упаковувати занадто рано, або може відбутися конденсація вологи.
  • Не допускають тривалу перерву, оскільки фрукти можуть увібрати вологу з повітря.

Визначення сухості овочів

  Прийнято сушити овочі та фрукти до крихкого або "хрусткого" стану. Якщо кільця таких сухофруктів вдарити, то не виключено, що вони зруйнуються. Адже рівень вологості готової продукції всього лише 5-15%.

Нюанси сушки деяких фруктів та ягід. Зовнішній вигляд сухофруктів

Електродуховка для приготування сухофруктів  У домашніх умовах висушені фрукти втрачають свій колір, тьмяніють і зморщуються. Тому вони і привабливі для гризунів та комах. У них немає нічого шкідливого, чого не можна сказати про сухофрукти, які готуються в промислових умовах.

  При масовому виробництві також вживають заходів для запобігання розвитку цвілі, відлякування комах і продовження терміну зберігання продукції. Для апетитного вигляду готових сухофруктів - фрукти, овочі та ягоди в процесі обробки піддаються впливу температур, заморозки, хімічних речовин та консервантів.

 

  Після покупки сухофруктів, приготованих таким способом, перед вживанням в їжу рекомендується їх вимочувати і промивати в чистій воді, щоб зменшити кількість шкідливих речовин.

 

Застосування осушувачів повітря процесах сушіння фруктів або овочів

callback-form

  Осушувач повітря в домашніх умовах допоможе висушити фрукти в замкнутому просторі кімнати, підвалу або лоджії навіть в умовах знижених температур.

  В установках для промислового виробництва сухофруктів сушильна камера іноді працює в комплекті з установкою роторної регенерації, осушувачем повітря, для зменшення споживання енергоресурсів. Для застосування тут більше підходять адсорбційні осушувачі повітря, які можуть працювати в комплексі з вентиляційною системою або автономно.

  Застосування адсорбційних осушувачів у виробництві сухофруктів скорочує енерговитрати і час технологічних процесів.

  Скоротити енерговитрати для нагріву повітря в осушувальної камері і скоротити втрати тепла з витяжним перезволоженим повітрям можна шляхом застосування осушувача повітря, встановленого на лінії рекуперації. Осушувач видаляє вологу з повітря, що йде і повертає підігріте осушене повітря до техпроцесу.

  Це ефективно для камер з інфрачервоним нагріванням, де температура до 40 градусів.

  Крім цього, після процесу сушіння сухофрукти необхідно вчасно запакувати, щоб запобігти зворотному насиченню вологою з навколишнього повітря. Тому в приміщенні для упаковки повинна підтримуватися відносна вологість повітря не вище 30%, а це вже точно завдання для осушувача повітря.

Зберігання сухофруктів

Зберігання сухофруктів  Термін зберігання сухофруктів залежить від способу їх приготування, якості упаковки і типу фруктів або овочів.

  Овочі після закінчення сушки охолоджують, поміщають в повітронепроникні мішки або в банки та запечатують. Їх зберігають до 1 року в прохолодному темному місці в ємностях з повітронепроникними стінками при температурі від 0 до 10°C.

  Сухофрукти в домашніх умовах можуть зберігатися в негерметичній упаковці до 1 року при температурі повітря - до +30°C і відносній вологості 65-70%. Наприклад, в добре провітрюваній лоджії, в підвалі або в холодній коморі.

  Термін зберігання сухофруктів масового виробництва залежить від продукту, розміру партії товару і якості упаковки. Спочатку продукція зберігається на складі виробника в картонних або дерев'яних ящиках, в целофанових мішках, на стелажах.

  Перед відправкою на дистриб'юторський склад сухофрукти надходять в фасувальний цех. Якщо після сушки сухофрукти відразу розфасовувалися в вакуумні упаковки і зберігалися на складі в необхідних умовах у герметичній тарі, їх якість вважається прийнятною до року і більше.

  У провітрюваних приміщеннях великих дистриб'юторських складів сухофрукти зберігаються на стелажах в ящиках при вологості (до 50%) і температурі повітря (не вище 15⁰С). В таких умовах для запобігання псуванню продукції та підтримки потрібного рівня вологості підійде установка в приміщенні складу осушувача повітря.

Моделі осушувачів повітря для сушіння фруктів та ягід в промислових масштабах

  Моделі серії TTR від Trotec є особливо економічним рішенням для умов, які вимагають осушення повітря. На складах і виробничих цехах такі професійні осушувачі можуть інтегруватися в техпроцес. Вони без проблем будуть забезпечувати сухе повітря з потрібним рівнем вологості.

  TROTEC TTR 400 D з продуктивністю осушення до 38,4 л/с, з керованим осушенням прямого потоку і потоку регенерації, компактним корпусом та управлінням по зовнішньому гігростату.

  Невеликий і супернадійний осушувач TROTEC TTR 160 осушує від 6 до 160 м3 на годину, прибирає з повітря до 12 літрів конденсату на добу. До нього можна підключити повітроводи та регенерувати тепло. Він відрізняється тим, що має фільтри повітря і лічильник електроенергії, а також працює з рекуперацією тепла.

Висновки

  Процеси виробництва сухофруктів можна зробити менш енергоємними при використанні сучасних осушувачів повітря. Адсорбційні осушувачі Trotec серії TTR найкраще справляються з осушенням повітря в широкому діапазоні температур. Вони гарантують автоматичне, контрольоване осушення з виключно високою ефективністю - навіть при низьких точках роси.

  Також корисний осушувач повітря і на складах для контролю рівня вологості,  а також в супермаркетах, для підтримки найбільш сприятливих умов для збереження якості товарів. Подумайте: витрати на кондиціонування повітря складають понад 60% витрат на супермаркет. Той, хто встановлює точну систему осушення, економить чималі гроші.

{{brief}}

Наверх