Підбір осушувача повітря для холодильної камери

Осушувачі Тротек для холодильних камер

  Холодильні камери та кімнати різних розмірів відносяться до необхідного обладнання для створення і підтримки найбільш правильних температурно-вологісних умов для охолодженого зберігання або заморожування продуктів або продукції. Зазвичай це збірно-розбірні конструкції з теплоізольованими стінами з сендвіч-панелей. Для охолодження повітря використовуються холодильні машини, моноблоки або спліт-системи кондиціонування. Осушувачі повітря для холодильних камер також стали необхідним і дуже корисним обладнанням для підтримки оптимальної температури і вологості для зберігання продукції.

 

 Які бувають холодильні камери?

  Для кожного виду продукції існують свої норми зберігання. Відповідно, відштовхуючись від цих норм, і були класифіковані холодильні камери та кімнати.

Холодильна камераЗа принципом охолодження розрізняють:

  • середньотемпературні камери з температурою +15 до -5°C;
  • низькотемпературні камери з температурою до - 40°C.

За цільовим призначенням холодильні камери ділять на:

  • камери зберігання (овочевої продукції, фруктів, м'ясо-молочної продукції або фармацевтичної продукції);
  • камери для заморожування (м'яса або риби в тушах або частинами, заморожування напівфабрикатів);
  • камери (конвеєрні тунелі) шокової швидкої заморозки.

Вимоги до збереження продукції в холодильних камерах

  • Підтримка потрібних по санітарним і державним нормам температурних умов для запобігання псуванню продукції.
  • Дотримання необхідного рівня відносної вологості повітря, щоб не допускати обмерзання поверхонь і обмерзання продукції, виникнення морозного туману або конденсату.
  • Забезпечення термінів зберігання.

 

Роль осушувача повітря в холодильній камері

  Головна проблема полягає в тому, що при відкриванні дверей або проходу в приміщення камери навіть за короткий час всередину камери проникає більш тепле повітря, з нього випадає конденсат і у вигляді льоду та інею осідає на поверхні підлоги, стелі або стін, а також на поверхні продукції . Відчинення дверей в тамбур ускладнене через обмерзання та проблеми з датчиком на дверях. Через обледеніння підлоги ускладнене проведення робіт із навантаження-вивантаження, створюється загроза травматизму для працюючих там співробітників через слизьку підлогу. Часто вентиляція холодильних камер не справляється з видаленням надлишків вологи в повітрі камери. Та й наявність тамбура з перехідними температурними умовами не завжди передбачено. До того ж ті, у кого є вентиляція в холодильній камері, знають про її особливості - вона не є енергоефективною. Тому платити доводиться в кілька разів більше.

Транспортування продуктів супроводжується розморожуванням

  При обмерзанні випарника холодильного агрегату ефективність його роботи падає, частіше включається процес відтавання. У період розморожування холодильна машина може не працювати і температура в камері нестабільна, що впливає на якість продукції, що зберігається та терміни її зберігання. Виникають умови для розвитку мікробів і псування овочів, фруктів або інших продуктів.

  В таких випадках застосування сучасного високоефективного осушувача повітря - кращий вихід для успішного функціонування холодильних складів або камер. Осушувач повітря включається автоматично при підвищенні рівня вологості вище необхідної межі. Він інтенсивно забирає з обсягу холодильної камери надлишки вологи та видаляє її за межі приміщення.

 

Переваги використання осушувачів

Принцип роботи осушувача в холодильних камерахЗавдяки роботі осушувача повітря:

•   точно підтримується потрібний рівень вологості та усувається загроза обмерзання стін і продуктів;

•    скорочується кількість циклів розморожування та продовжується термін роботи холодильних агрегатів;

•    максимально скорочуються енерговитрати на процеси відтавання, усуваються коливання температури;

•    нормалізуються санітарно-гігієнічні показники в приміщенні камери;

•    поліпшується якість продукції, яка зберігається;

•    зменшується відсоток втрат продукції;

•    збільшується прибутковість бізнесу;

•    забезпечується збереження продукту;

•    поліпшуються умови для роботи людей, скорочується час завантаження-вивантаження продукції;

•    зникає загроза корозії металевих частин і устаткування камери.

 

Типи осушувачів повітря для холодильних камер та вимоги до них

  Оскільки в холодильних камерах температура повітря стабільно низька, поряд з деякими низькотемпературними (до +5°C) моделями конденсаційних осушувачів повітря, частіше застосовують адсорбційні осушувачі повітря. Вони прекрасно і ефективно працюють при низьких температурах і мають відмінну продуктивність осушення та надійність. З повним асортиментом адсорбційних осушувачів повітря можна ознайомитися тут.

  Конденсаційні осушувачі видаляють вологу з повітря за рахунок конденсації її на холодних теплообмінниках, продуктивність таких осушувачів при низьких температурах повітря різко падає. У адсорбційних осушувачів вологу з подаваного вентилятором потоку повітря вбирає спеціальний адсорбент, яким заповнений ротор, що повільно обертається. Потік повітря з камери продувається через адсорбент і висушеним повертається в приміщення. Ротор обертається і сектор із зволоженим адсорбентом продувається допоміжним потоком повітря регенерації, попередньо нагрітим електронагрівачем. Волога випаровується та видаляється разом з витяжним вологим повітрям або відводиться в дренажну систему. Регенерація адсорбенту ротора відбувається циклічно.

Принцип роботи адсорбційного осушувача

Переваги адсорбційних осушувачів для роботи в низькотемпературних робочих умовах очевидні:

  • висока ефективність осушення при низьких температурах (-10, -20, -30°C);
  • точна підтримка заданого рівня вологості. Автоматичний контроль;
  • ротори довговічні та витримують до 15 років роботи в режимах адсорбції/регенерації;
  • автоматична регенерація функцій ротора;
  • підключаються до системи повітропроводів;
  • різноманітність моделей по продуктивності осушення та витратах повітря;
  • надійна робота в складних умовах підвищеної вологості;
  • здатні на глибоке осушення при знижених витратах повітря;
  • конструкції осушувачів зі знімними панелями зручні для простого монтажу та сервісного обслуговування.

 

Як вибрати осушувач повітря для холодильної камери самостійно

callback-form

  Осушувач для холодильних камер вибирається на основі багатьох факторів, головний з яких - конструкція камери. Вона може бути з тамбуром або без нього. Це впливає на перепад температур в приміщеннях і, відповідно, на кількість можливого утворення конденсату в повітрі при попаданні більш теплого повітря з суміжного приміщення. Крім цього, враховується необхідний температурно-вологісний режим для зберігання або заморожування продукції. Чим нижче температура в камері, тим більше різниця температур і вище інтенсивність конденсації вологи.

    Також перед покупкою осушувача повітря для холодильної камери необхідно:
1. Прораховувати теплонадходження від обсягу продукції, що зберігається.
2. Враховувати продуктивність вентиляції та кратність повітрообміну.
3. Порівняти технічні характеристики адсорбційних осушувачів: діапазони робочих температур і відносної вологості, витрати повітря, параметри мережі та споживаної потужності. Враховувати також можливості автоматики і можливості безпосередньої установки в приміщенні або підключення до системи повітропроводів.

    В будь-якому випадку, навіть якщо Ви впевнені у виборі потрібної моделі, краще отримати консультацію професійних спеціалістів по встановленню та обслуговуванню осушувачів обраного бренду.

 

Приклади адсорбційних осушувачів для холодильних/морозильних камер

TROTEC TTR 250 HP  Як приклад можна привести високоефективний осушувач адсорбційного типу TROTEC TTR 250 HP. Цю модель можна віднести до потужних осушувачі повітря.

  Серед переваг моделі TTR 250 HP широкий робочий температурний діапазон до -20°C і діапазон регульованої вологості 0-100%, а також лічильник мотогодин. Наявність потужного вентилятора забезпечує високий стиск повітря для переміщення його на відстань. При продуктивності до 24 л/год електроспоживання цієї моделі Тротек до 3 кВт.

  Корпус моделі TROTEC TTR 250 HP, оснащеної супернадійним сорбційними ротором, виготовлений з високоякісної нержавіючої сталі. Це в свою чергу захищає обладнання від можливої корозії.

 

Trotec TTR 800

  Як осушувач для морозильних камер або холодильних кімнат відмінно підійде потужний адсорбційний осушувач Trotec TTR 800. Це універсальний агрегат для широких промислових застосувань, він може встановлюватися як всередині приміщення, так і зовні холодильних кімнат, що обслуговуються. Працює в діапазоні -20 - + 40 °C, контролює рівень вологості в межах 0-100% RH та видаляє до 86,4 л/24г (при 20°/60%).

  В одній моделі втілені передові технології для підтримки потрібного мікроклімату: два воздуховоди з фільтрами повітря; два потоки повітря, регульовані вентиляторами - система Duoventic; регульований напрямок повітря; унікальна технологія для серії TTR - Trisorp Dual; корпус з нержавіючої сталі IP44, надійна автоматика і економне енергоспоживання. Це 100% якість і надійність від відомого німецького бренду Тротек.

 

Осушувачі Тротек

  Для підбору моделі потрібної продуктивності осушення радимо звертатися до фахівців - представників ТРОТЕК в Україні, щоб дізнатися більше про можливості різних осушувачів.

 

Висновки

Холодильна камера для сиру  При застосуванні ефективних адсорбційних осушувачів повітря для правильної і найбільш ефективної організації роботи холодильних камер - поліпшуються і легко контролюються необхідні показники мікроклімату в приміщенні сухого холодного складу або холодильної камери. При цих перевагах також зберігається якість, зменшуються втрати охолоджувальної продукції, скорочуються енерговитрати, поліпшується ефективність системи охолодження, дотримуються необхідні санітарні умови.

  Плюси осушувача для холодильних камер помітні неозброєним поглядом. До того ж через деякий час ви здивуєтеся, як раніше могли обходитися без такого потрібного обладнання на своєму виробництві.

{{brief}}

Наверх