Норма вологості в квартирі. Як досягти необхідної вологості в квартирі

  Роль води в життєдіяльності людей незаперечно велика. Організм людини складається більш ніж на 60% з води, і баланс вологи в організмі та оточуючому його повітряному середовищі надзвичайно важливий. Пересушене або перезволожене повітря шкідливе для здоров'я людини, це призводить до порушення функцій систем дихання, обміну речовин, зниження імунітету та погіршення серцевої діяльності.

  Розберемося, яка вологість повинна бути в квартирі, які вимоги по рівню вологості повинні виконуватися для кімнат різного призначення. Подібні нормативні обмеження існують і для інших приміщень, де тривалий час перебувають люди, - для офісів, робочих кабінетів або до приміщень адміністративних будівель.

Вологість повітря - як важлива складова

  Концентрація вологи в повітряному середовищі характеризується терміном - вологість повітря. Розрізняють абсолютну та відносну вологість. Трохи теорії допоможе розібратися в цих величинах.

 Під абсолютною вологістю розуміють масу водяної пари, яка містяться в одному кубічному метрі повітряних мас при певній температурі повітря.

 ρ =m/Vг/м3,

 

де m — маса водяної пари в 1 мповітря;

V — об'єм повітря, м3;

 ρ — значення абсолютної вологості, г/м3

 

  Під відносною вологістю повітря розуміють відношення масової частки водяної пари в повітрі до максимально можливої при даній температурі. Максимальною концентрацією вологи/вологістю вважається кількість водяної пари, що є в одиниці об'єму газу (повітря) до початку утворення конденсату (точки роси) при заданій температурі повітряного середовища.

φ  = ρ0* 100% ,

 

 де  ρ — абсолютна вологість,  г/м3;

ρ0 — максимальна концентрація (щільність) насиченого вологою повітря, інакше щільність насиченої водяної пари, виміряна для одиниці об'єму при певній температурі повітряного середовища.

φ — відносна вологість повітряних мас у відсотках.

 

  Представивши основи теорії, розберемося, яка повинна бути вологість в квартирі, які норми за рівнями вологості прийняті для квартир в житлових будинках, в адміністративних та офісних центрах.

 

Параметри мікроклімату, норми вологості для квартири

 Температура повітря, швидкість його переміщення, величина відносної вологості і достатній приплив свіжого повітря - ось фактори, які відповідають за комфорт в будинку. Згідно будівельних (ДБН В.2.5-67: 2013) та санітарно-гігієнічних норм рівень відносної вологості для приміщень, де живуть люди, повинен перебувати в допустимих межах від 25 до 70%. Для кімнат з підвищеними оптимальними вимогами до мікроклімату допустимим вважається діапазон відносної вологості повітря від 30 до 50%.

 

  Якраз дитячі, ігрові кімнати, спальні та кімнати, де живуть люди похилого віку, відносяться до розряду таких приміщень.

  Для кімнат, де знаходяться немовлята, повітря повинно бути більш прогрітим. А здоровим і корисним буде вважатися повітря з вологістю в 45-55%. Малюкам легше дихається, при цьому не пересушуються слизові і не виникають алергічні подразнення шкіри.

  На кухні, де багато випарів і тепла, у ванній або гардеробі, варто підтримувати більш низький рівень вологості - до 40% RH.

 

  Через те що взимку часто опалювальні прилади пересушують повітря, вологість повітря в квартирі може впасти нижче 30%. У спеку, вмикаючи кондиціонери, ми також висушуємо повітря всередині кімнат. Якщо будівлю утеплено погано, опалення та вентиляція слабкі, а стіни кутові, не уникнути вогкості і цвілі в кутах. І в літні місяці, і взимку мікроклімат в кімнатах квартири зазнає випробовувань.

 

  У квартирах для зими і літа є деякі відхилення в діапазонах рекомендованих оптимальних норм за рівнем вологості повітря, але в середньому вони не відрізняються від діапазону в 40-60% RH.

 

Чим небезпечна надмірна вологість повітря

callback-form  Перезволожене повітря призводить до розвитку цвілі та грибка, уражаються стінові покриття, сиріють меблі і виникає загроза виходу з ладу електроприладів. Цвілеві грибки, потрапляючи в повітря, надзвичайно шкідливі для системи дихання людей.

 

  Забруднене, з високим вмістом вологи, повітря завдає шкоди імунітету і знижує опірність вірусним захворюванням.

 

  Якщо повітря в кімнатах задушливе, квартира не провітрюється, пластикові вікна «плачуть», а на шпалерах, віконних відкосах та на стелі з'являються неприємні темні плями - варто рішуче виправляти ситуацію.

 

Як визначити вологість у квартирі та відкоригувати її до норми

  Вологість в квартирі легко визначити за допомогою кімнатних гігрометров або комплексних пристроїв - термогігрометрів для вимірювання температурних і вологісних показників повітря. Розміщувати такі прилади краще в місцях, де немає протягів і що знаходяться поза досяжністю сонячних променів.

  Є ще народний метод визначення рівня вологості по запітнілій склянці з крижаною водою. Якщо краплі конденсату стікають вниз, а не висихають через 10 хвилин, то вологовміст в повітрі підвищений. Але цей метод змусить згадувати і старовинні способи усунення вологості в квартирі.

  Сучасні вимірювальні прилади і кліматична техніка з вбудованими гігростатами дозволяє впоратися з проблемою неконтрольованої вологості набагато швидше і якісніше.

 

  Нормальна вологість в квартирі може досягатися кількома способами. Які заходи необхідно вжити для досягнення або корекції оптимального вмісту вологи в повітрі квартири?

 

 

 Способи, як підвищити вологість повітря

  1. Можна просто відкрити вікно на декілька хвилин або в холодну погоду включити рекуператор повітря з функцією обміну теплом і вологою. Свіже повітря доставить в кімнату необхідну кількість вологи.
  2. Концентрацію парів води в повітрі можна підвищити за допомогою акваріума, з дзеркала води якого постійно випаровується волога.
  3. Вміст вологи в повітрі підвищують кімнатні рослини, які постачають в кімнати кисень, а також зволожують повітря, оскільки вимагають частого поливу.
  4. Більш рішуче допоможуть зволожити до потрібного рівня повітря, особливо в окремих кімнатах, сучасні зволожувачі або мийки повітря. Корисна функція іонізації, обробки ультрафіолетом або HEPA-фільтрація, автоматичний контроль рівня вологості також не будуть зайвими, особливо коли провітрювання неприпустиме.

 

Способи, як знизити вологість повітря

  1. Найпростіший спосіб вивести зайву вологу - відкрити вікно і провітрити кімнату. Але це добре, коли за вікном не йде дощ або НЕ мете сніг. Побутові рекуператори або провітрювачі не регулюють вологість повітря за вікном, а тому не завжди ефективні. Припливно-витяжна установка з підігрівом вхідного повітря може вирішити таку проблему.
  2. Певний ефект осушення повітря забезпечують деякі побутові кондиціонери, які охолоджують повітря приміщення і конденсат відводять на вулицю або в дренажну мережу. Але в холодну пору року їх використання неефективне.
  3. Невеликий ефект поглинання зайвої вологи з повітря забезпечують побутові вологопоглиначі. Адсорбуюча вологу таблетка або картридж повільно перетворюються в розчин з конденсатом. Мізерне вологопоглинання рідко дає бажаний ефект в боротьбі з вогкістю в квартирі.
  4. Більш ефективно і просто проблему перезволоженого повітря вирішують сучасні осушувачі повітря. Вбудований гігростат керує процесом осушення, щоб в найкоротші терміни прибрати зайву вологу з повітря кімнати. Він буде включати осушувач тільки якщо вологість перевищить задану власником межу. Очищення осушеного повітря (стандартними багаторазовими і HEPA-фільтрами), автоматичні та економні режими, мобільність, робота за таймером, сушка білизни і ще багато інших корисних функцій відрізняють інноваційні осушувачі повітря.

                      TTP 10 E                                                      TTK 40 E                                               TTK 69 E                                                   TTK 110 HEPA

 

Приклади високоякісних і надійних осушувачів TROTEC:

  • тихий, компактний і суперекономний осушувач, що працює за принципом Пельтьє Trotec  Trotec TTP 10 E;
  • елегантний, продуктивний (до 14 л/добу) і по-німецьки безвідмовний, економний і простий в управлінні  Trotec TTK 40 E;
  • привабливий і ефективний (до 20 л/добу) Trotec TTK 69 E - незамінний осушувач повітря для будь-яких побутових застосувань;
  • одна з останніх новинок від Тротек останнього покоління - інноваційний осушувач Trotec TTK 110 HEPA, з потужною продуктивністю влагоудаленія (до 35л/добу), суперочисткою повітря HEPA-фільтром і безліччю сучасних функціональних переваг.

Висновки

    Сучасні стандарти будівництва і прагнення до кращої якості життя тягнуть за собою високі вимоги щодо підтримки якісного мікроклімату в житлових будинках. Нові технології осушення і зволоження повітря в квартирах та приватних котеджах сприяють найбільш економному та точному контролю за параметрами повітряного середовища.
Осушувачі повітря Тротек, - надійна гарантія здорового мікроклімату в будинку, офісі або в квартирі.
 

{{brief}}

Наверх