Як висушити стіни, прибрати вогкість у підвальному приміщенні за добу

Осушення підвальних приміщень

  Сирість в підвалі приватного будинку - поширена проблема. Підвальні приміщення або льох, розташовані в цокольному приміщенні або під землею, - функціональний і корисний простір. Тут можна обладнати тренажерну кімнату, сауну або мініспортзал, розмістити тенісний стіл, майстерню, використовувати як місце для розміщення опалювального обладнання або для зберігання овочів, фруктів та заготовок на зиму.

  Цокольне приміщення можна також використовувати для зберігання садової техніки або інвентарю. Нерідко в таких приміщеннях виникають проблеми, пов'язані з вогкістю і підвищеною вологістю. Як висушити підвал, як утримувати його сухим та «здоровим» для потрібних цільових застосувань, які ефективні методи боротьби з вогкістю - про це наша стаття.

Причини вогкості в підвалі

Причини вогкості в підвалі  Чому підвал або льох стали сирими? Волога в підвал надходить:

  • ззовні через мікротріщини стін або фундаменту;
  • явні щілини або тріщини в стінах або в підлозі;
  • зсередини приміщення, конденсуючись на неізольованих трубопроводах;
  • через непродуману природню або відсутність механічної системи вентиляції;
  • через випари сауни або водопровідних комунікацій;
  • як наслідок неправильного водовідведення дощової води і її попадання в будинок через фундамент.

  Кожен побудований на схилі або в місцевості з високим рівнем підземних вод приватний будинок може дати усадку, десь в фундаменті з'являються тріщини, крізь які вода буде просочуватися в приміщення підвалу. Згодом може бути пошкоджена гідроізоляція фундаменту будинку.

  Конденсат на стінах в підвалі осідає при перепадах температур зовнішнього та внутрішнього повітря, якщо природна вентиляції недостатня і проникаюча додатково через стіни волога не видаляється з повітрям, що виходить.

  Сирість в напівпідвальному приміщенні з вікнами буває через брак опалення і старі вікна. Вологе повітря проникає через них або конденсується на склі та поверхнях вікон через перепад температур і малу теплоізоляцію.

Наслідки підвищеної вологості повітря в підвалі або на цокольному поверсі

callback-form

  Головне: підвищена вологість повітря небезпечна для здоров'я людей. Це не тільки неприємний запах, затхлість та вогкість, але і ризик розвитку цвілі та грибка. Іншими словами - ймовірність виникнення у людей алергії і появи легеневих захворювань. Не кажемо вже про псування оздоблення, покриттів стін і стелі в підвалі, про зіпсовані продукти, про пошкодження і корозію металевих поверхонь.

  Сирість на цокольному поверсі може призвести до збільшення витрат на опалення будинку, до псування майна або обладнання котельні, часто розташованих в цоколі приватного будинку.

Методи боротьби з вологим повітрям в цих приміщеннях

 Проблеми з гідроізоляцією підвалу або цокольного приміщення вирішуються складніше ніж це здається. Спочатку виявляють причину, чому сиріють стіни в підвалі. Після зачистки покриттів і теплоізоляції оглядають стелю, стіни і підлогу. Так знаходять місце, де порушена гідроізоляція.

 Після чого, в залежності від джерела вологи, проводять зовнішні або внутрішні гідроізоляційні роботи.

Що робити якщо в погребі вогкість через пошкоджену або погану зовнішню гідроізоляцію?

  Існує кілька способів боротьби з підвищеною вологістю в підвальних приміщеннях і на цокольному поверсі. Наприклад:

  • Вологість в підваліЗробити дренаж та гідроізоляцію згідно з вимогами будівництва по периметру будинку. Для цього відкопують фундамент до нижніх плит, наносять гідроізоляційні покриття і укладають або змінюють гідроізолюючі матеріали, попередньо обробляючи зовнішні стіни протигрибковим засобом; потім роблять вимощення і її гідроізоляцію. Після цього перевіряють зливову каналізацію та закопують фундамент, планують водостоки, жолоби і зовнішнє водовідведення.
  • Осушення підвалу при порушеній внутрішній гідроізоляції краще починати з осушення та очищення всіх поверхонь. Після цього необхідно провести протигрибкову обробку та просушування стін, підлоги і стелі. Після шпаклюють щілини та нерівності стін цементним розчином, а потім наносять гідроізолюючу штукатурну суміш або бітумну мастику. Після просушування стін та стелі наносять обробне покриття. Для гідроізоляції підлоги виконують роботи з укладання рулонних водонепроникних матеріалів або змащують підлогу гідроізолюючими сумішами - мастиками, або укладання бетонної стяжки з подальшим покриттям підлоги.
  • При сезонній підвищеній вологості в підвалі, а також в боротьбі з цвіллю допоможе універсальний осушувач повітря. Цей прилад, встановлений в приміщенні підвалу, буде автоматично зменшувати вміст вологи в повітрі до безпечного для здоров'я і прийнятного для підвалу рівня вологості.
  • Сирість в напівпідвальному приміщенні легко усуває осушувач повітря, який ефективно працює навіть при мінусовій температурі.

  Застосування економних осушувачів повітря - сучасний та ефективний метод контролю за вологістю в підвалах і напівпідвальних приміщеннях.

Моделі осушувачів повітря

  Для осушення повітря в нехолодних приміщеннях підвалів або цокольних приміщень підійдуть переносні або мобільні конденсаційні осушувачі побутової серії. Вони універсальні для роботи в побуті. Це стосується і питань сушки підвальних приміщень або льохів.

Осушувачі Тротек для підвалів

  TROTEC TTR 55 E – адсорбційний осушувач німецької збірки, незамінний та надійний осушувач для роботи навіть при низьких температурах. Робочий діапазон 1 - +35°C. Ефективно видаляє до 8,7 літрів конденсату на добу. Оснащений фільтром та іонізатором. Це універсальний осушувач, стабільно контролює рівень вологості навіть в холодних приміщеннях підвалу або гаража.

  Trotec TTK 40 E є надійним домашнім помічником від німецького бренду Trotec. Ця модель осушувача продемонструє те, що вона незамінна в боротьбі з непотрібною вологістю. Продуктивність осушення 14 л на добу, працює при температурах +5 - +35°C.
 
  TTK 166 ECO – високоефективний осушувач з продуктивністю до 52 л/добу. Розрахований на застосування в комерційному секторі. Цей осушувач зручно переміщати та зберігати (в будь-якому положенні). Чудовим доповненням до інших характеристик буде відображення поточних показників вологості та температури повітря в приміщенні як у режимі очікування, так і в режимі осушення.

  TTK 350 S дозволяє зменшити вологість повітря у великих приміщеннях - продуктивність цієї моделі становить до 70 л/добу. Завдяки наявності міцних коліс, ручки і утоплених захватів, цей агрегат легко переміщати. До того ж явними перевагами будуть вбудовані в TTK 350 S гігростат та лічильник роботи.

Висновки 

  Осушувач повітря - сучасний прилад для контролю за вологістю в будинку. Це не головне рішення, коли стоїть питання - як висушити підвал? У серйозному випадку необхідне прийняття кардинальних заходів щодо поліпшення та відновлення гідроізоляції підвальних приміщень.

  Це обладнання допоможе підготувати підвальне приміщення для ремонтних робіт, видалить надлишок вологи зі стін, підлоги і стелі до гідроізоляційних робіт, сильно скоротить тривалість ремонту.

  Осушувач, крім застосування в побуті, також допоможе зберегти зимові продуктові запаси від гниття та псування, збереже речі та меблі, швидко осушить приміщення сауни або майстерні, запобіжить корозії та надійно захистить техніку, вбереже підвал від цвілі та грибка. Осушене повітря буде здоровим і цвіль не стане поширюватися по дому, що усуне загрозу для здоров'я членів родини.

{{brief}}

Наверх