Зберігання зернових культур

Україна - один з провідних виробників і експортерів зернових в Європі і в світі. Тому технології зберігання і транспортування зерна вимагають підвищеної уваги і впливають на конкурентоспроможність вітчизняної продукції на ринку.

Основне завдання зерносховищ - забезпечити найкращі умови для зберігання зернових культур і максимально знизити втрати якості зерна при довготривалому  зберіганні.

Де зберігається зерно

Після збору врожаю зерно і різноманітні зернові перевозять на склади і в сховища на довгострокове зберігання.

Для цієї мети використовують:

  • криті склади, де зерно насипано певним шаром на горизонтальну або похилу підлогу, із забезпеченням провітрювання та вентилювання маси зерна;
  • на елеваторах різної місткості;
  • в силосних баштах і металевих бункерах;
  • в бетонних складах;
  • а також в різного роду коморах і будівлях, де можуть забезпечуватися нормативні умови для зберігання зернових культур.

Правила зберігання зерна

Оскільки під час всього періоду зберігання зерно проходить кілька стадій дозрівання, ці процеси проходять з виділенням тепла, зерно повинно "дихати", а маси зерна обов'язково примусово вентилюються, щоб підтримувалися нормативні показники температури і вологості. Їх контролюють спеціальними вологомірами і термометрами. Також вимірюють рівень вологості і температуру повітря в сховище.

Вважається, що температура зерна повинна бути на 6-9 градусів вище, ніж температура повітря. Якщо зерно перегрівається, а також в холодну пору року, застосовують активне або пасивне охолодження. В охолодженому стані зерно зберігається довше.

Для всіх приміщень, де зберігається зерно, висуваються наступні вимоги:

  1. Приміщення повинні забезпечуватися примусовою вентиляцією загально обмінного типу;
  2. У приміщень місткістю понад 10 тонн повинна бути резервна витяжна вентиляція;
  3. Елеватори або силоси повинні забезпечуватися автоматично керованою системою вентиляції з рециркуляцією;
  4. Повітряне середовище в приміщенні повинно відповідати всім вимогам пожежо- та вибухобезпеки через підвищену концентрацію пилу;
  5. Елеватори і великі зерносховища повинні забезпечуватися аспіраційними установками для ефективного видалення пилу з повітря;
  6. Обладнання систем вентиляції та кондиціонування на великих сховищах повинно працювати з дотриманням допустимих рівнів шуму і вібрації.

Норми температури і вологості при зберіганні зернових

Всі параметри мікроклімату у виробничих приміщеннях елеваторів, силосних корпусів і зерносховищ, де працюють люди, повинна забезпечувати система вентиляції та опалення (зазвичай повітряного, з водою в якості теплоносія). 

Робочі приміщення зерноскладів та елеваторів, ангарів і боксів, де зберігається зерно, не опалюються. 

Допоміжні службові приміщення можуть мати незалежні системи водяного централізованого теплопостачання. Це вимоги ДБН В.2.2-8-98 «Підприємства, будівлі і споруди по зберіганню та переробці зерна». Мікроклімат зерноскладів повинен відповідати вимогам ДСН 3.3.6.042 і ДБН В.2.5-67: 2013. Умови по вибухопожежобезпеці відображені в ДБН В.1.1-7 і ДБН В.1.2-7.

Підтримка вологості на заданому рівні гарантує високу якість зернових, що зберігаються в зерносховищах. Також відрізняються діапазони необхідної вологості в залежності від того, скільки часу має зберігатися зерно. Відхилення необхідних для сухого зберігання зернових вологісних умов на 0,5-1% в більшу сторону призводить до розвитку мікроорганізмів і розмноженню комах в масі зерна. Якщо рівень вологості зерна вище норми на 2-3%, якість зерна починає погіршуватися.

За рівнем вологості зернові розбивають на категорії:

  • сухе зерно,
  • середньо-сухе зерно,
  • вологе зерно.

Різниця в рівні вологості може досягати для різних категорій до 4%!

Тільки що прибране зерно в період дозрівання висушують в зерносушарках. Крім цього методу, існує кілька інших способів довести зерно до більш сухого стану: активне вентилювання, сушка з охолодженням або вентилюванням, охолодження, консервування, зберігання в газовому середовищі, і інші досить витратні методи.

При підвищенні рівня вологості вище допустимих, 14,5 - 15,5%, «дихання» зерна стає більш інтенсивним, зростає вологість зерна і може досягти критичного рівня вологості і самозігрівання. Норма вологості пшениці, наприклад, для підтримки найкращої якості - 14-13%.

Найкраще сухе зерно зберігається при вологості на 1-2% нижче нормативного показника.

Величина рівня вологості в % в залежності від термінів зберігання представлена в таблиці нижче.*

 

Методи підтримки потрібного рівня вологості і температури в зерносховищах

Зберігання зерна в зерносховищах вимагає проведення постійного нагляду за станом зерна і проведення певних заходів для дотримання температурно-вологісних умов:

  • Провітрювання або аерація зерна механічними способами;
  • Вентилювання, при якому зерно продувається свіжим повітрям;
  • Кондиціонування або охолодження, при якому зерно продувається охолодженим повітрям;
  • Герметичне зберігання без доступу повітря;
  • Консервування.

Різкі перепади температур не допускаються, мінімально допустима температура зберігання зерна 10 ° C. 

На початку осінньо-зимового сезону температура зерна повинна знижуватися, а навесні підвищуватися.

Зауваження! Для кращого збереження температура зернової маси взимку повинна бути трохи вище середньої місячної температури для холодних місяців, а влітку - трохи нижче середньомісячної температури теплих місяців року.

Для боротьби з шкідниками і комахами можуть застосовувати різні хімічні засоби.

Найкраще зберігається сухе зерно в охолодженому стані термоанабіоза.

Причини псування зерна

  • Висока температура і підвищена вологість ведуть до розвитку цвілі і розмноженню комах.
  • Ці ж умови провокують розвиток хвороб зерна.
  • Виникають вогнища самозігрівання, що поширюють хвороби, цвіль і комах по всі більшому обсягу зерна.
  • Конденсація вологи через різницю зовнішніх і внутрішніх температур, різниця температур всередині бункера і на його периферії.

Пересушене зерно втрачає у вазі і якості, вологе зерно швидко псується. Важливо суворе дотримання співвідношення температури і оптимальної вологості для збереження якості зернових.

Осушувачі TROTEC для складів сухого зберігання

Для підтримки кращої якості зерна в закритих зернових складах, крім стандартно застосовуваних пересувних або стаціонарних установок активного вентилювання, рекомендуємо використовувати стаціонарні та пересувні (мобільні) осушувачі повітря.

Експерти TROTEC готові запропонувати найбільш економічно вигідне рішення з застосуванням стаціонарних або пересувних осушувальних агрегатів.

Переваги застосування осушувачів повітря в зерносховищах

 Незалежно від того, що буде зберігатися в силосі або на складі в подальшому, осушувачі повітря допоможуть підготувати під завантаження зерна повністю чисте та абсолютно сухе приміщення складу або ангара, а також швидко висушити ємність силосу або бункера. Зернові будуть захищені від вологи з самого початку.

  Щоб висушити ємність якомога швидше після очищення, щоб її можна було знову швидко використовувати, слід використовувати адсорбційну сушильну установку серії TTR в найкращій німецькій якості від Trotec.

 Адсорбційні осушувачі Тротек - це відмінне рішення для довготривалого сухого зберігання! Зерно повинно зберігатися в найкращих, тобто в сухих умовах. Немає загрози випадання конденсату, немає перепадів рівня вологості у всьому об'ємі приміщення складу або зерносховища. Автоматично і точно підтримуються оптимальні показники рівня вологості повітря.

 Осушувачі Trotec ефективно видаляють вологу з повітря при активному вентилювання зерна, знімають навантаження з системи вентиляції та кондиціонування.

 Серія TTR від Trotec відмінно підходить для роботи на осушення навіть в умовах низьких температур - навіть при -20 ° C! Діапазон контрольованої вологості 0-100 %!

Осушувальні агрегати можуть встановлюватися всередині складу або за стіною, з забором вологого повітря з складу і випуском сухого повітря всередину приміщення через повітроводи, які під'єднуються зі зручної сторони.

Приклад: TTR 1500. Пристрій осушує обсяг повітря до 1800 кубометрів на годину! Особливо вигідний при мобільному використанні. Це професійний, універсальний осушувач для інтенсивного використання в складському господарстві. Гнучкі повітроводи розраховані на високу потужність і надійність.

 Інноваційна технологія TTR-Trisorp-Dual: окремі повітроводи для технологічного та регенераційної повітря з двома незалежними вентиляторами і повітряними фільтрами G4 на стороні впуску! У всіх моделях серії TTR здійснюється легке регулювання потужності.

У той же час адсорбційні осушувачі серії TTR характеризуються вражаюче високою економічною ефективністю.

 Внутрішня рекуперація тепла, особливо потужні ротори гарантують економічну і безвідмовну роботу.

 Довіртеся якості бренду Trotec! Разом з вами ми розробимо оптимальну концепцію осушення для ваших силосів, зерносховищ і складів. Скористайтеся ноу-хау наших фахівців промислового осушення Trotec. Використовуйте кращу якість -"зроблено в Німеччині"!

{{brief}} 

Наверх